Kurslar ve Projelerin Merkezi info@maveradanismanlik.com

Üniversite Tercihi Yaparken Nelere Dikkat Etmeliyiz

Ana sayfa Gündem

Üniversite Tercihi Yaparken Nelere Dikkat Etmeliyiz

20.07.2023 - 263

12 yıllık muazzam bir emek. Daha dün gibi hatırlıyorsun 1. sınıftaki heyecanını... Şimdi ise geldi çattı üniversiteye giden son adım olan üniversite tercihleri... İlk olarak 12 yıllık müthiş mücadelen için ne olursa olsun gurur duymalısın. Ayrıca aileninde destekleri için teşekkürünü eksik etmemelisin. Şuan ki heyecanını, kararsızlığını ve belki de korkunu inan çok iyi anlıyorum. Ama bu duygulara kapılırsak eğer önümüzü göremeyip büyük hatalara adım atabiliriz. Tüm bu duyguları geriye atıp odaklanmamız gereken nokta şuanki hayat dönümümüz olmalı. Peki hocam nasıl hareket etmeliyiz diye aklından geçiriyor gibisin. İlk olarak sana bazı adımlardan bahsedeceğim. Bu adımları sıra ile inceleyelim; 

Üniversite tercihi, bir bireyin akademik, mesleki ve kişisel hedeflerine uygun en iyi eğitim kurumunu seçmeyi gerektiren önemli bir karardır. Bu süreçte aşağıdaki adımları izleyerek daha bilinçli bir tercih yapabilirsiniz:

1. Hedeflerinizi Belirleyin: Öncelikle, kariyer hedeflerinizi ve ilgi alanlarınızı netleştirin. Hangi alanda çalışmak istediğinizi ve bu alanda hangi mesleklere yönelmek istediğinizi düşünün.

Hedef belirlemek çok önemli. Hedefsiz ilerleyen bir kişi freni bozulmuş bir araba gibi kontrolü kaybedebilir. Hedefiniz doğrultusunda güzel bir planlama sizi hayata karşı iradeli ve özgüvenli yapar. Bu adım tüm bu durumlardan kaynaklı çok kıymetli.  

2. Eğitim Programları Araştırın: Potansiyel üniversitelerin sunduğu eğitim programlarını inceleyin. Size ilgi duyduğunuz alanlarda kaliteli programlar sunan üniversiteleri belirleyin.

Artık hepimiz teknolojiyi parmaklarımızın arasına sıkıştırdık. Sadece birkaç parmak hareketi ile internette arattığımız her şeye ulaşabiliyoruz. Lütfen bu konuda da araştırmalarınızı mutlaka yapın. 

3. Üniversite Sıralamalarını İnceleyin: Üniversitelerin dünya genelindeki veya ülkenizdeki sıralamalarını göz önünde bulundurun. Ancak sadece sıralamalara odaklanmak yerine, öğrenci memnuniyeti, öğretim kalitesi ve araştırma olanakları gibi diğer önemli faktörleri de değerlendirmeyi unutmayın.

Bu konuda size bir tavsiyem olacak. Sosyal medya hesaplarında üniversitelerin resmi sayfalarını takibe alıp oradaki öğrenci grupları ile seçeceğiniz bölüm hakkında konuşarak bilgi alabilirsiniz. Bu sizin için doğrudan bilgi olacağı için dolaylı bilgilere göre daha spesifik bir bakış açısı sağlayacak. 

4. Ulaşım ve Konaklama: Üniversitenin konumu, ulaşım olanakları ve konaklama seçenekleri de önemli faktörlerdir. Hem eğitim kalitesi hem de yaşam koşulları göz önünde bulundurulmalıdır.

Üniversite de konaklama adına iki seçeneğiniz olacak. Yurtta kalmak yada ev tutmak. Size nacizane tavsiyem ilk senede eğer bilmediğiniz ve ilk defa gideceğiniz bir şehir tercih ettiyseniz orayı keşfetmek adına ilk senenizde tercihinizi yurttan yana kullanabilirsiniz. Yurdu tavsiye etmemin birçok nedeni var. Özellikle vize final haftalarında yemek yapacak, bulaşık yıkayacak veya temizlik yapacak vaktiniz olmayacağı için yurtta yemek ve temizlik olaylarında biraz daha rahat bir şekilde derslere odaklanabiliriz. Tabi bu insandan insana çok değişkenlik gösterecek bir konu. Hele ki şuan bulunduğumuz koşullarda bunlardan evvel maalesef ki  ekonomi geliyor. Bunu aileniz ile karar vermeniz çok daha mantıklı olacaktır.   

5. Mali Durumunuzu Değerlendirin: Eğitim ücretleri, burs ve öğrenim kredisi seçenekleri gibi mali faktörleri göz önünde bulundurun. Kendinizi ve ailenizi finansal olarak zorlamayacak bir seçim yapmaya çalışın.

Lütfen üniversiteye başladığınız vakitte üniversite bünyesinde verilen bursları takip etmeyi unutmayın. 

6. Kampüs Ziyareti Yapın: Mümkünse, tercih etmeyi düşündüğünüz üniversiteleri ziyaret edin. Kampüs atmosferini, olanakları ve öğrenci yaşamını gözlemleyin.

Tercih sonuçları açıklandığında eğer imkanınız varsa kampüsü görmek size güzel bir motivasyon sağlayacaktır. Çünkü o okulu siz kendi emekleriniz ile kazandınız ve bu gerçekten uzun ve sancılı bir süreçti. Ondan dolayı aileniz ile üniversite ziyareti yapmak size özgüven sağlayacaktır. 

7. Mezunların İş Bulma Başarısı: Üniversite mezunlarının iş bulma başarısı ve işyerleriyle olan bağlantıları hakkında araştırma yapın. Mezuniyet sonrası kariyer desteği sunan üniversiteler önemlidir.

Evet geldik en önemli konulardan birine. Ben şu mesleği istiyorum ama önü açık bir meslek değil. İş imkanı çok az ne yapmalıyım şeklinde bir dolu soru alıyoruz. Bu soruların tüm cevabı aslında sizde saklı. Her meslek bence çok değerli ve kıymetli. Tabii ki kıymetli olmasından ziyade bu mesleği icra etmek ve ondan para kazanmak şuan ki koşullarda çok daha önem arz ediyor. Bu durumu çok iyi anlıyorum. Ama tecrübe ettiğim bir şeyi de söylemeliyim ki hangi meslekte olursanız olun kendinizi geliştirmediğiniz sürece o meslek size asla ekmek yedirmeyecektir. Bunu bir örnek ile açıklamak istiyorum. Örneğin çocuk doktoru oldunuz. Öyle böyle tüm sınavları bir şekilde ucu ucuna hallettiniz ve meslekte ilk gününüz. Hasta kapıyı çaldı içeri girdi ve bir sürü size şikayetlerini sundu. Sizde sınavları ucu ucuna bir şekilde geçmiştiniz ve hastanın söylediği birkaç şikayetin neler olabileceğini ölçüp tarttınız ama hiç emin değilsiniz. Risk alıp hastayı yanlış tedavi etme gibi bir durumda söz konuusu. Ama hastaya ben bu hastalıkların ne olduğunu bilmiyorum deme gibi bir lüksünüz yok. O zaman ne yapmalıydınız. Kendinizi geliştirmelisiniz. 

8. Danışmanlık ve Rehberlik: Danışmanlarla ve akademik rehberlik hizmetleriyle iletişime geçin. Bu uzmanlar size doğru yönlendirmede bulunabilir ve merak ettiğiniz soruları cevaplayabilir.

Danışmanlık almak için sitemizin alt kısmında bulunan mail kısmından bize ulaşabilirsiniz.  

9. Öğrenci Yorumları ve Geri Bildirimler: Öğrencilerin çevrimiçi platformlarda ve sosyal medyada paylaştığı yorumları ve geri bildirimleri okuyun. Bu, üniversite hakkında daha fazla içgörü elde etmenize yardımcı olabilir.

10. İçgüdülerinize Güvenin: Tüm araştırmalar ve analizler yapıldıktan sonra, son kararı verirken içgüdülerinize de güvenin. Hangi üniversitenin size en uygun hissettirdiğini düşünün.

Unutmayın ki tercih edeceğiniz üniversite sizin geleceğinizde önemli bir rol oynayacak. Bu nedenle, karar verirken acele etmeyin ve iyi düşünerek adım atın. Başarılar dilerim!

0 Yorumlar

Yorum Yapın

© Mavera.Tüm Hakları Saklıdır.