Kurslar ve Projelerin Merkezi info@maveradanismanlik.com

Yazılımın Tarihçesi

Ana sayfa Yazılımın Tarihçesi

Yazılımın Tarihçesi

06.06.2023 - 277

Yazılımın, tarihçesine bakıcak olursak; Yazılımın temel olarak ilk çıkış tarihi aslında bir dünya savaşıdır. Bu savaşın dünyayı nedenli yıkıma götürdüğü yıllar geçse de hafızalarda tazeliğini korumaktadır. Milyonlarca insanın hayatını kaybetmesine ve daha birçok insanın ise evsiz kalmasına neden olmuştur. Yazılım ilk olarak 1945 yılında II. Dünya savaşında elektronik cihaz olan bilgisayarın bulunmasıyla beraber onu çalıştırıp, işlevsel hale getirecek algoritmalar hazırlanarak çalıştırmalar gerçekleştirildi. Sonucunda ise savaşın durmasına neden olan ilk bilgisayar Eniac ortaya çıktı. Bu cihaz 50 ton ağırlığında olup, yaptığı işlem hacmi ise saniyede 5000 adet toplama vs. işlemlerini yapmaktadır. 1. kuşak olarak geçen bu cihazlar yazılımlar sayesinde işlev kazanarak çalışmalarını sürdürmüştür. Yazılımın çalışma prensibi ise 1 ve 0'lardan oluşmaktadır.

1957 yılında ise IBM firması Fortrana adlı dilini ortaya attı ve bu dilde 1 ve 0'lardan oluşmaktadır. Daha sonra bu gelişimi Cobol adlı dil takip etmiştir. Bu iki dilin özelliklerinden esinlenerek ileri tarihte ise Pascal adlı dil ortaya çıkarak yazılımın gelişimi hızla artmıştır. Bu gelişim ile birlikte yazılım hayatımıza sıkça girmeye başlamıştır. OOP(object oriented programming) ise ilerleyen aşamada gelişmiştir. 


Zamanla hızlı bir şekilde gelişen yazılımı şuanda daha hızlı ve işlevsel gelişmiş komutlar dizisi yer almaktadır. C++ dili ise tüm C dili ve OOP'den yararlanarak geliştirilmiştir. Bu gelişimle birlikte artık nesne tabanlı yazılım geliştirmenin popüler olmasıyla birçok yazılımcı şuanda nesne tabanlı yazılım yazmaya devam etmektedir. Bu gelişimlere paralel olarak Microsoft gibi dev bir şirket ise .NET platformunu sunarak yazılıma büyük bir soluk getirerek birçok dilin tek çatı altında birleştirilmesi amaçlanıldı. Şu an halen hatrı sayılır şekilde bu diller piyasaya hakimdir.

Her geçen gün gelişerek insan hayatını daha da kolaylaştıran yazılımlar ilerleyen dönemlerde bu gelişimlerine daha da ivme kazandıracaktır. Her alanda boy gösteren yazılımlar, her sektörün bakış açısını genişletmekte ve işlevselliği ise artırmada en önemli yol olarak görünmektedir. Yazılımların gelişimine paralel yeni diller de aynı şekilde ortaya çıkmaktadır. Bu diller arasında ihtiyaca binaen ortaya çıkan çok fazla diller vardır. Bu yazılım dillerinin kullanım alanları farklıdır. Her dilin kullanım alanı ve kullanım şekli farklıdır. Bu diller arasında popüler olan ve giderek gelişmekte olan diller; C++, Python, Php, Java, JavaScript, Perl gibi diller popüler dillerin başında gelmektedir.

 

OOP (OBJECT ORIENTED PROGRAMMING)

OOP(OBJECT ORIENTED PROGRAMMING) türkçe karşılığı olarak Nesne Tabanlı Programlama anlamındadır. Nesne tabanlı programlama dilinde kodlarımızı yazarken yazılımın oluşumunu mantıksal çalışma düzeni dışında nesne veya veriler ile düzenleyen ve işlevsel hale getiren bir programlama dili yazma modelidir. Yazılım evresinde birçok konuda kod yazmayı daha hızlı ve kolay hale getiren bu model ile birlikte yazılımlar daha hızlı gelişmekte ve işlevsellik daha da artmaktadır. Her işlemin soyut olarak ele alındığı bu modelde nesnelerin birçok özellikleri mevcuttur. Örneğin bir nesnenin üretimi, ham maddesi, şekli, rengi vs. gibi durumları vardır. Bunların komutsal olarak daha doğru ve hızlı bir şekilde aktarılmasıdır. Önceden satır satır kodların yazılmasına mukabil birçok karmaşıklıkta beraberinde gelmekteydi.

1960'lı yılların sonrasında gelişen bu model ile birlikte yazılım yeni bir soluk kazanmıştır. Kod karmaşıklığı, boyutların uzaması, zamanı daha değerli ve anlamlı kullanmak adına OOP yazılımcıların imdadına yetişmiştir. Nesneler içerisinde yer alan sınıf mantığı ile sınıfın bir defa oluşturulduktan sonra tekrar oluşturulmaması ve uzun kodların tekrar yazılmaması ile zaman kaybını en aza indirmektedir. Bu şekilde gelişim daha da hızlanarak projenin gelişmesine ve hızlı bitmesine olanak sağlar.
Sınıf; methodlarımızı ve değişkenlerimizi birlikte aynı ortamda tutan sistemin adıdır. Sınıfların oluşturulması bölümlemelerde önemlidir. Bu sınıflar nesnenin verilerini saklamaktadır. Örneğin bir kişinin ismini, soyisimini, yaşını gibi verileri saklar.

Nesne Yönelimli Programlama Özellikleri

  • Kapsülleme (Encapsution)
  • Soyutlama (Abstraction)
  • Miras Alma (Inheritance)
  • Çok Biçimcilik (Polymorphism)

Nesne Yönelimli Programlama Dilleri

  • C++
  • Python
  • Php
  • Delphi
  • Java
  • Javascript
  • Perl
  • Ruby
  • Swift

0 Yorumlar

Yorum Yapın

© Mavera.Tüm Hakları Saklıdır.